Te-ai gandit vreodata ce s-ar intampla daca oxigenul ar disparea de pe Pamant pentru cateva secunde?  Poate ca iti spui ca oamenii isi pot tine respiratia timp de un minut si nu ar fi o mare problema in ceea ce priveste acest aspect, dar la imaginea de ansamblu te-ai gandit?

Oxigenul are o multitudine de roluri importante in natura, iar consecintele lipsei sale, chiar si pentru 5 secunde, ar fi catastrofice.

Uite ce s-ar intampla daca oxigenul ar lipsi pentru cateva secunde de pe planeta noastra:

1.Pielea oamenilor s-ar arde! Oxigenul molecular din aer ne protejeaza impotriva luminii UV, iar lipsa lui ar conduce la arsuri grave datorita ultravioletelor.

2.Cerul s-ar intuneca, aproape capatand o culoare neagra.

3.Toate lucrurile de metal netratat s-ar lipi instantaneu intre ele. Stratul de oxidare de la suprafata este singurul lucru care previne lipirea metalelor la contact.

4.Scoarta terestra s-ar deteriora. Avand in vedere ca scoarta Pamantului este formata in proportie de 45% din oxigen, in lipsa acestuia ea s-ar faramita.

5.Urechea interna a tuturor vietuitoarelor ar exploda. Disparitia oxigenului ar duce la pierderea a circa 21% din presiunea atmosferica.

6.Cladirile construite din beton ar fi distruse. Oxigenul este un liant pentru acest material.

7.Toata apa s-ar evapora. Oxigenul reprezinta o treime din compozitia apei, iar, fara el, hidrogenul ar trece in stare gazoasa si volumul sau s-ar mari, provocand astfel evaporarea marilor si oceanelor.

8.Hidrogenul ar ajunge in spatiu. Oxigenul este cel care tine hidrogenul in atmosfera, iar in lipsa lui, hidrogenul va fi liber sa ajunga in troposfera si, in cele din urma, in spatiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.