Succes romanesc. Echipa dr. Calin Alexa de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” de langa Bucuresti isi aduce contributia la experimentul ATLAS al Acceleratorului de particule de la Geneva. O particula cautata de 50 de ani de oamenii de stiinta a fost descoperita si gratie unui efort romanesc. Cercetatorul Calin Alexa si echipa lui au ajutat la interpretarea datelor experimentului ATLAS, al carui scop principal a fost descoperirea bosonului Higgs, grauntele care a creat planetele, oamenii si celelalte lucruri din Univers. Bosonul Higgs este cel mai mare mister al fizicii contemporane, iar fara el o mare parte dintre teoriile enuntate in ultimii ani ar fi ajuns la gunoi. Echipa romaneasca din cadrul ATLAS lucreaza cu o masinarie uriasa, aflata la 100 m sub pamant, in apropiere de Geneva. Are 46 m lungime si o inaltime de 25 m. Prin tunelul circular al Acceleratorului de particule se ciocnesc protoni care se deplaseaza cu o viteza apropiata de cea a luminii, iar senzorii inregistreaza informatiile. Datele colectate ajung la echipa dr. Alexa si la colegii lui din celelalte tari. Despre existenta bosonului Higgs sau a “particulei lui Dumnezeu”, cum mai este numit, s-a indoit multa lume. Chiar si marele astrofizician Stephen Hawking a pariat, la un moment dat, 100 de dolari spunand ca aceasta nu exista. Nimeni nu gasea vreo dovada experimentala ca particula exista.

“Este extraordinar ca dupa atatia ani de zile, din anii 1960 pana acum, oamenii au cautat sa descopere aceasta particula care sa confirme ca aceste idei teoretice au in spatele lor o realitate fizica”, spune cercetatorul Calin Alexa. Descoperirea, anuntata initial in iulie 2012 si confirmata in martie anul acesta va fi, cel mai probabil, recompensata cu Premiul Nobel.

Dar acum, ca sunt siguri ca particula exista si in realitate, nu doar in teorie, oamenii de stiinta pot merge mai departe, se pot intreba daca nu cumva bosonul e format din particule si mai mici. “Daca e sa ne uitam de-a lungul istoriei fizicii, cel putin din secolul trecut pana azi, tot ce am crezut noi la un moment dat ca e elementar s-a dovedit ca are o structura interioara”, spune Calin Alexa.

Pe umerii cercetatorului de la IFIN HH sta si sarcina de a-i indruma pe colegii lui care isi fac doctoratul sau care abia l-au terminat. „Tinerii au sanse maxime sa ajunga aici, deoarece institutul nostru are proiecte multe la CERN. Practic, orice tanar poate ajunge sa-si prezinte lucrarile”, spune cercetatoarea Otilia Ducu, in varsta de doar 25 de ani.

Si gemenele Alexandra si Valentina Tudorache spun ca experienta CERN a fost un start nemaipomenit al carierei. Lucreza pentru experimentul de la Geneva din 2009, cand s-au apucat de doctorat.

„Avem multiple discutii si intalniri la Geneva cu oameni cu o vasta experienta. Am fost foarte bucuroase ca am fost primite in cadrul acestui grup”, spun cele doua surori.

Dintre tinerii aflati sub aripa cercetatorului Calin Alexa, cea mai vasta experienta pe astfel de proiecte o are Adrian Chitan, care lucreaza deja de 7 ani pentru CERN la experimentul ATLAS, pe care il considera „varful de lance al cercetarii fizicii fundamentale”. Impreuna cu echipa cercetatorului Calin Alexa de la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” de la Magurele, la Acceleratorul de la Geneva mai contribuie cercetatori romani de la ITIM Cluj, de la Politehnica Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea Alexandru “Ioan Cuza” din Iasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.