Vineri, pe 20 martie, va avea loc o eclipsa partiala de soare incepand cu ora 10:48 si incheindu-se la ora 13:04. Momentul cel mai propice observarii fenomenului in Capitala este la ora 11:55.

Durata medie a eclipsei partiale de soare pentru tara noastra este de doua ore si 20 de minute, informeaza expertul in astronomie Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucuresti.

Acest fenomen va putea fi observat diferit, deoarece acoperirea Soarelui de catre Luna variaza in functie de locatia observatiei. Gradul cel mai mare de acoperire a astrului va putea fi observat in nord, iar in sud acoperirea va fi mai scazuta. Procentul acoperirii Soarelui va fi cuprins intre 40 si 55, iar in Bucuresti va fi de 43,5%.

Site-ul astro-info.ro a realizat o animatie ce ne explica eclipsa partiala a Soarelui, din 20 martie:

SE2015Mar20T-Bucuresti-ani

Aceasta eclipsa, observata partial in Romania, va fi una totala la Polul Nord si regiunile invecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o eclipsa totala de Soare timp de doua minute si 30 de secunde. Acelasi fenomen va fi intalnit, in conditii similare, in arhipelagul Svalbard.

In jumatatea nordica a Marii Britanii Soarele va fi eclipsat in proportie de 90%, conditii similare intalnindu-se si in nordul Norvegiei.

Din zona Polului Nord se va putea observa o eclipsa toatala cu Soarele la sub un grad fata de orizont.

Urmatoarea eclipsa de Soare de o asemenea amploare vizibila in Romania se va mai produce abia pe 21 iunile 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.