Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect care prevede ca parintii si reprezentantii legali ai copiilor pot beneficia de una sau doua zile libere pe an pentru ingrijira sanatatii copiilor, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale.

„Conform dispozițiilor actului normativ se acordă de către angajatorii publici și privați o zi lucrătoare liberă pe an, părinților sau reprezentanților legali ai copiilor, pentru îngrijirea sănătății copiilor. Sunt luați în considerare copiii minori, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, aflați în îngrijirea și întreținerea părinților sau a reprezentanților legali. Persoanele prevăzute de actul normativ vor beneficia de una sau două zile lucrătoare libere pe an, în funcție de numărul de copii, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Prin acordarea acestei zile lucrătoare libere, se asigură posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copiilor, de a verifica anual starea de sănătate a copiilor minori”, este prevazut in nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, pentru familiile sau persoanele cu doi copii in ingrijire se va acorda tot o zi lucratoare libera pe an, asemenea cazurilor cu un singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii vor fi acordate doua zile lucratoare libere pe an, fie consecutive, fie separate, conform deciziei angajatorului.

Printii trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca in cursul acelui an celalalt parinte sau tutore legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si ca nu o va solicita. Pe langa aceeasta declaratie, se va atasa si o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, dupa caz.

Vizita la medic pentru evaluarea sanatatii copilului se poate efectua atat in sistemul public, cat si in sistemul de sanatate privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.