Publicul show-urilor gastronomice prezinta un risc mai mare de a se ingrasa, deoarece vedetele acestor emisiuni prezinta felurile de mancare drept “normale” si pentru ca maestrii bucatari sunt priviti ca figuri ale autoritatii, oamenii capatand in mod inconstient incredere in sfaturile acestora.

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitate Cornell din Statele Unite ale Americii, publicat de catre revista Appetite, a aratat ca persoanele care urmaresc constant emisiuni gastronomice tind sa aiba o greutate corporala mai mare. Initiatorii studiului subliniaza faptul ca vedete precum Gordon Ramsay si Nigella Lawson prezinta preparatele culinare bogate in calorii ca fiind normale.

Cercetatorii spun ca vizionarea acestor maestri bucatari in timpul prepararii felurilor de mancare copioasa “poate sugera existenta unei norme sociale in prepararea acestor tipuri de mancare”.

Cu cat figurile care apar pe sticla sunt mai populare, cu atat ele sunt privite ca autoritati in domeniu si pot exacerba aceasta problema.

„Gazdele emisiunilor gastronomice pot fi privite ca niste autoritati ale mancarurilor si, pentru ca omul in comportamentul sau este modelat de figuri autoritare, aceste personalitati pot influenta obiceiurile culinare ale spectatorilor”, spun cercetatorii, autori ai studiului legat de acest gen de show-uri.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 500 de femei cu varsta medie de 27 de ani. Femeile care gateau si se uitau la astfel de emisiuni si cele care gateau, dar nu urmareau emisiuni gastronomice, au fost comparate din punct de vedere al greutatii corporale. Fanele show-urilor de specialitate aveau o greutate medie de 74,4 kilograme, spre deosebire de cele care nu vizionau emisiuni de profil, care cantareau in medie 69,3 kilograme.

Un alt studiu, publicat in British Medical Journal in anul 2012, a demonstrat ca retele create de unii dintre cei mai faimosi maerstri bucatari deveniti vedete TV contin mult mai multe calorii si grasimi si mai putin fibre, comparativ cu mancarurile gata preparate care se gasesc pe rafturile supermaketurilor.

Acest studiu a fost realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din New Castle, Marea Britanie. Cercetatorii au analizat 100 de retete alese aleatoriu din cartile de bucate ale unor vedete din domeniu gastronomic si alte 100 de mancaruri gata preparate care sunt comercializate in magazinele de profil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.