Cu totii am facut asta! Am incercat sa cautam pe cineva cu care nu suntem prieteni, pe Facebook, pentru a vedea ce fel de informatii putem afla despre ei de pe profilul retelei de socializare. Exista totusi anumite persoane in lumea virtuala care fac asta des si au intentii care depasesc simpla curiozitate si care trec chiar in zona intunecata a obsesiei.

Cei care te urmaresc obsesiv pot fi numeroase persoane, de la cele pe care le cunosti pana la straini care pur si simplu au facut o pasiune pentru tine. Chiar daca te-au cautat specific, ori s-a intamplat sa iti gaseasca profilul din greseala, persoanele care iti urmaresc constant viata in lumea virtuala pot fi periculoase. De aceea, nu trebuie sa le oferi informatii sensibile, care le pot ajuta sa te gaseasca, fie pe tine sau pe familia ta.

Cum sa te aperi de vizitatorii nedoriti pe Facebook! 1

A venit momentul sa analizezi ce imparti cu lumea!

Toate informatiile de pe profilul tau de Facebook ar trebui sa fie limitate publicului general. Ti-ai face public numarul de telefon, adresa, numele membrilor familiei tale, etc, scriindu-l pe peretele unei toalete publice pentru ca toata lumea sa aiba acces? Cam asta faci atunci cand iti scrii aceste informatii pe profilul public de Facebook!

Nu iti scrie adresa, numarul de telefon sau emailul!

Chiar daca acesta este un lucru logic, exista multe persoane care publica informatiile acestea foarte persoanale pe profilul de socializare. Aceste informatii sunt foarte private! Nu ar trebui sa apara pe Facebook. Prietenii tai apropiati deja au aceste date despre tine, iar alte persoane care le doresc ar putea doar sa te intrebe. Cu acest scop exista optiunea “ask me”, iar impartasirea acestor informatii ramane la latitudinea ta.

Ascunde-ti Like-urile!

Un obsedat te poate urmari in functie de interesele tale sau poate fi capabil sa te localizeze in functie de locurile care iti plac si pe care le frecventezi (baruri, restaurante, magazine etc). Fiecare Like pe care il dai, poate ajuta pe cineva sa afle multe informatii despre tine si cum sa te localizeze.

Ascunde postarile vechi care pot fi vazute de publicul general!

Este posibil ca tu sa nu fi avut mereu setari private restrictive. Cand ai inceput sa folosesti Facebook era un fel de vest salbatic in ceea ce priveste restrictionarea accesului persoanelor necunoscute. Poti folosi foarte simplu “Limit Availability to Past Posts”, setare disponibila in “Privacy Setting” si, de asemenea, setarea de disponibilitate a postarilor tale numai pentru prieteni “Friends Only”.

Ascunde lista de prieteni!

Limiteaza accesul persoanelor necunoscute la lista ta de prieteni. Ascunzand aceasta lista poti preveni publicarea naturii relatiilor tale cu alte persoane. Obsedatii pot analiza aceste relatii pentru a descoperi informatii despre tine.

Limiteaza-ti postarile viitoare pentru a nu le mai face publice!

Exista o setare care te ajuta sa restrictionezi permisiunile pentru postarile viitoare, astfel incat numai prietenii tai pot avea acces la ele.

Fa-te mai greu de cautat!

Un obsedat poate folosi motoare de cautare separate de Facebook pentru a afla informatii despre tine. Asa ca incearca sa restrictionezi accesul motoarelor de cautare la postarile de pe peretele tau de Facebook. Intra in setari si in meniul “Tools”, selecteaza “Do you want other search engines to link to your timeline?” si bifeaza “No”.

Daca iti modifici aceste setari si incerci sa fii mai atent la informatiile pe care le faci publice, poti fi sigur ca esti mult mai protejat de acele persoane care te urmaresc, fie cu intentii bune, fie rele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.