Bob Dylan ar putea pierde premiul în bani acordat odată cu premiul Nobel

0
355

Bob Dylan ar putea pierde premiul în bani acordat odată cu premiul Nobel

Artistul nu a avut nicio reacție după decernarea premiului

Bob Dylan este unul din cei mai importanți artiști ai secolului XX în cultura muzicală americană.

Anul acesta, Academia suedeză i-a acordat Premiul Nobel pentru literatură artistului american. Odată cu anunțul Academiei, multe voci, atât din literatura universală, cât și din cea artistică a rămas șocată. Nimeni nu se aștepta ca acest prestigios premiu să-i fie acordat lui Bob Dylan, ținănd cont de faptul că nu este un autor de literatură, ci un cant-autor și textier. Este adevărat că a scris câteva volume de poezie, dar, în acceptul lumii literare mondiale, asta nu-l califica pentru acest premiu.Bob Dylan ar putea pierde premiul în bani acordat odată cu premiul NobelOdată cu acordarea Premiului Nobel titularului i se acordă și un premiu în bani, mai exact un milion de dolari. Din acest milion se scad taxele și rămân exact 900.000 de dolari. Acești bani, având în vedere că artistul american nu a avut nicio reacție, s-ar putea să-i piardă.

Academia suedeză a dat un comunicat de presă prin care întărește încă odată faptul că premiul onorific îi rămâne artistului. Dar, în cazul în care acesta nu se prezintă în șase luni de la decernare, banii îi va pierde. De ce asta? Pentru că, în conformitate cu normele Academiei Nobel, câştigătorul trebuie să ofere o prelegere despre literatură, în cazul lui Dylan chiar şi un concert, în termen de şase luni, pentru a primi premiul în bani, în valoare de 900,000 de dolari.Bob Dylan ar putea pierde premiul în bani acordat odată cu premiul NobelPer Wastberg, un membru al Academiei Suedeze, a declarat că tăcerea lui Dylan este „nepoliticoasă şi arogantă”. Decizia Academiei Suedeze a atras unele controverse, muţi critici întrebându-se dacă activitatea muzicianului se califică drept literatură.Bob Dylan ar putea pierde premiul în bani acordat odată cu premiul Nobel

Alţii s-au plâns că Academia a ratat o oportunitate de a scoate la lumină artişti valoroşi, dar mai puţin cunoscuţi. De-a lungul anilor, numai şase laureaţi au refuzat premiul. Unul dintre ei a fost existenţialistul francez Jean-Paul Sartre în 1964. După ce Sartre a ajuns la anaghie din motive pecuniare, câţiva ani mai târziu, avocatul său a scris fundaţiei Nobel şi le-a cerut să-i trimită banii lui Sartre. Academia Nobel a refuzat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.