Bill Gates face istorie cu averea sa

Bill Gates face istorie cu averea sa

0
405

Bill Gates face istorie cu averea sa

Bill Gates a ajuns la un nivel record.

Toate investiţiile sale valorau la finalul săptămânii trecute 90 de miliarde de dolari. Potrivit calculelor periodice pe care le face Bloomberg. Este cea mai mare avere din istorie. Reprezintă 0,5 din PIB-ul Statelor Unite şi cam jumătate din cel al României.

Bill Gates face istorie cu averea sa

După Bill Gates, al doilea cel mai bogat om din lume este spaniolul Amancio Ortega. Însă fondatorul imperiului Zara are cu 13 miliarde şi jumătate de dolari mai puţin decât fondatorul Microsoft.

Bill Gates a devenit cel mai bogat om din lume accidental, scriu cei de la ZDNet. Asta pentru ca el nu a luat capital de risc. Ceea ce a insemnat ca detinea in continuare 45% din Microsoft cand compania a devenit publica.

Microsoft a devenit companie publica in urma cu 30 de ani. Bill Gates detinea in continuare 45% din companie. Daca ar fi ramas cu acest procent, averea lui ar fi fost de 193 de miliarde de dolari acum. Și nu „modesta” sumă de 81 de miliarde de dolari. Practic, Bill Gates a devenit cel mai bogat om din lume pentru ca nu a fost aceasta intentia lui.

A refuzat sa accepte capital de risc pentru un progres mai rapid. A incercat sa evite ca Microsoft sa devina publica. Desigur, Microsoft era o companie micuta atunci, prima cotatie fiind de 21 de dolari. Gates a primit doar 1.6 milioane de dolari pentru actiunile vândute.

Bill Gates face istorie cu averea sa

Bill Gates a devenit bogat pentru ca actiunile Microsoft au crescut 60.000 de procente. Cresterea cea mai mare a venit odata cu succesul Windows 95 si a Microsoft Office. Gates nu este insa atat de bogat pe cat ar fi putut fi. A renuntat la functia de CEO in ianuarie 2000. A inceput sa lucreze part-time in 2006. S-a retras in 2008 desi a ramas presedinte pana in 2014.

A vandut si aproape toate actiunile sale la Microsoft. Mai avand doar 3% din companie. Ceea ce il face sa nu mai fie principalul actionar. Aceasta onoare ii apartine cu Steve Ballmer. 

Un mare merit pentru averea asta este al lui Michael Larson. Managerul financiar secret al lui Bill Gates. Acesta manageriaza averea lui de peste 20 de ani prin compania Cascade Investment LLC. Cuvintele lui Bill Gates catre studentii de la Universitatea din Washington spun totul despre filosofia lui.

„Pot intelege sa-ti doresti sa ai milioane de dolari. Exista o anume libertate, o libertate semnificativa. Libertate care vine odata cu banii. Dar odata ce treci de acest prag, trebuie sa va spun, este acelasi hamburger.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.