Baile Turcesti descoperite in centru Timisoarei, in Piata Libertatii vor fi ingropate in nisip pentru conservare, vor fi imbracate in pavaj, urmand sa fie puse placute informative.

Baile Turcesti sunt considerate cea mai importanta descoperire facuta de arheologi in ultimii ani, si fiind una dintre putinele monumente din Europa ramase de pe timpul dominatiei Imperiului Otoman, restul fiind distruse in timpul stapanirii Imperiului Austro-Ungar.

Vestigiile Băilor turceşti (Baia mare a oraşului/Baia Împăratului) sunt considerate cele mai importante, Timişoara fiind primul oraş medieval din ţară care a beneficiat de servicii publice de acest fel, ca dovadă a importanţei care se acorda în perioada otomană curăţeniei trupeşti şi spirituale (baia fiind în strânsă legătură cu moscheea şi ritualul religios)„, se precizeaza în comunicat.

Având în vedere importanţa vestigiilor arheologice descoperite şi necesitatea protejării integrale a acestora, precum şi constrângerile tehnologice şi financiare ale soluţiilor tehnice de execuţie, proiectantul a propus două variante de punere în valoare a vestigiilor: Varianta 1 – conservarea în situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii băilor turceşti; Varianta 2 – conservarea in situ prin scufundarea nivelului de călcare al pavajului, conservarea şi prezentarea liberă a unei porţiuni din vestigiile băile turceşti. Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, întrunită în 22 iulie 2015, a aprobat varianta 1 a proiectului de punere în valoare a băilor turceşti„, se arată în comunicat.

Băile otomane din Piaţa Libertăţii a fost descoperit in decembrie 2013, si se intinde pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.