Apa de Colonie, o poveste de 300 de ani

0
320

Apa de Colonie, o poveste de 300 de ani

Apa de Colonie, ca definiție și ca produs, este atestă anului 1709.

La 1709, un italian adoptat de pământul german, Johann Maria Farina, pune bazele unei fabrici de parfum. Respiră în Koln, așa că noul său produs va purta numele Apa de Colonie.

Apa de Colonie, o poveste de 300 de ani”Amintește de o dimineață de primăvară după ce a plouat, amintește de portocale, de lămâi, de grepfruit, de cedru, de florile și verdeața patriei mele”, scrie către al său frate. Azi, a cincea generație de strănepoți duce mireasma mai departe.

Avea vreo 22 de ani când a părăsit Piemontul natal pentru Germania. Se intitula Giovanni dar, la trecerea graniței, devenise Johann Maria Farina. Tânjea după pământurile lăsate în ”Cizmă”. Tânjea după mirosurile de acolo.

Apa de Colonie, o poveste de 300 de aniPe 13 iulie 1709 a fondat, la Koln, ”Farina Gegenuber”, cea mai veche fabrică de parfumuri din lume. S-a pus pe creație. 7 la sută compuși aromatici, ceea ce, pe hârtie, ar însemna apă de toaletă, dar asta contează acum?

În toamna lui 1709 lansa produsul. Îl boteza ”Aqua mirabilis”. Francezii îl traduceau cu ”Eau de Cologne” și Apa de Colonie avea să-i rămână numele.

Apa de Colonie, o poveste de 300 de ani

”Parfumul meu amintește de o dimineață de primăvară italiană după ce a plouat. Amintește de portocale, de lămâi. De grepfruit, pergamute, cedru și florile și verdeața patriei mele”, îi scria fratelui, vorbindu-i despre ”găselnița” sa.

Mirosea bine, mirosea a proaspăt. Vecinii află. Lumea află. Trebuie să treacă la producția de serie. E 1743 când livrează prima comandă. Frederick al II-lea, ”Cel Mare”, neam de Hohenzollern, vrea niște Apa de Colonie. La 1760 actele arată că trimitea produse către toate casele princiare și regale europene cu ștaif.

Apa de Colonie, o poveste de 300 de ani

”Sunt nopți când rog muncitorii să mai zăbovească două, trei ceasuri”, scria Farina, pentru a nu întârzia comenzile. Sunt 50 de case cu blazon în documentele fabricii. Voltaire se dă cu Apa de Colonie. Goethe, la fel. Apoi Napoleon. Peste ani, Regele Carol I al României se înmiresmează de aici. La 300 de ani de atunci, peste întreaga lume încă plouă cu portocale, pergamute și cedru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti raspunsul * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.